Mətbəx sirləri - Barakat.az-dan məsləhərlət. 2-ci hissə.

1. Bərk ət

Bəzən biz çox damarlı olan bir ət alırıq. Bişdikdən sonra o bərk alınır və çətin çeynənilir. Kefnizi pozmayın: onu yumşaq və zərif etməyin bir neçə üsülu var.

Meyvələrin köməyi ilə. İstənilən meyvəni doğrayın: alma, ananas, manqo və ua armud. Əti hazırlayarkən arasına meyvənin dənəciklərini düzün. Onlar öz suyunu ətə verəcək və ət xeyli yumşalacaq.

Kolanın köməyi ilə. Qızartmaq istədiyiniz əti cəmi 10 dəqiqəlik kola ilə doldurulmuş qaba yerləşdirin. Bundan sonra çıxardın, bir qədər qurudun və qara istiot qatmaqla qızardın. Ətin dadı əntiqə olacaq, əsas da odur ki bu üsul kifayət qədər qalın olan əi tikələri üçün də yararlıdır.

Limonun köməyi ilə. Əti limon suyunda 30 dəqiqə saxlamaq kifayətdir ki, o xeyli yumşalsın. Həmin effekti sirkəni istifadə etməklə də əəldə etmək olur - ancaq bu halda əti bütün gecə boyu saxlamağınız lazım olacaq.

2. Çox düzlu (şor) şorba

Əgər siz şorbanı çox duzlamısınız vəziyyəi düzəltmək bir qədər çətin olacaq. Belə baxanda nə var ki - şorbaya bir qədər də su əlavə etmək və bir qədər də bişirmək olar. Ancaq bu üsulu lap axıra saxlayın, yoxsa sizi şorbanın tamını itirmək təhlükəsi gözləyir. Əgər ehtiyyatda duzlanmamış bulyonunuz varsa - əla: onu dadın itməsindən qorxmadan şorbaya qatmaq olar. Lakin belə bir bulyon yoxdursa, o zaman şorbada düyü paketini saxlamağı sınayın. Düyü əla obsorbentdir və tezliklə duzu özünə çəkər. Bəzi xanımlar kəllə-qənd də istifadə edir. Bir ədəd kəllə qəndi xörək qaşığına qoyaraq şorbaya salırlar. Ərimiş qəndi başqası ilə əvəz edirlər - və bu cür bir neçə dəfə edirlər, duzun şorbada olan miqdarı qane edənədək. Adı kartof və makaronlar da yaxşı absorbentdir. Əgər şorbanın resepti imkan verirsə sadəcə bu ərzaqlardan bir qədər çox qatın. Əgər orijinal reseptdə kartof yoxdursa, şorbaya 2-3 ədəd təmizlənmiş kartof qoyun və 10-15 dəqiqədən sonra çıxardın. Kartof duzu özünə çəkər və şorbanın da dadını körlamaz.

3. Çox acı soğan

Güclü soğan qoxusu çoxlarımız üçün xoş deyil. Lakin, təamlar hazırlandıqda ondan tam imtina etmək də olmur. Sadə bir həlli yolu var. Bişirdikdən öncə soğanı kəsəb qısa müddətə soyuq suda saxlamaq lazımdır. O zaman aclığı gedəcək, dadı və qoxusu isə incələşəcəkdir.

4. Artıq duzlanmış (şor) ət

Duzu çox olan qulyaş və qızarılmış əti xama ilə xilas etmək olar. Əti xama ilə dolu olan tavaya qoyurlar və soyudurlar.

Гуляш и жаркое, в которых многовато соли, поможет исправить сметана. Мясо кладут в чашку со сметаной и дают остыть. Если возиться с перекладыванием мяса не хочется, добавьте в посуду с мясом масляный или мучной пресный соус. Спасти положение может и пресный гарнир. Пересоленный фарш спасет мелкорубленая капуста, сырой кабачок или картофель, протертые на терке. Эти добавки сделают котлеты даже более нежными и сочными. В крайнем случае, можно вместо котлет затеять тефтели или голубцы, добавив в пересоленный фарш рис.

5. Çox duzlanmış (şor) tərəvəzlər

Tərəvəz raqusunu artıq duzdan pomidor və ya digər tərəvəzlər azad edər. Onları xırda doğrayın və hazırlanması vam edən təama əlavə edin. Bütövlüklə bişirilmiş tərəvəzlərə qaynar su əlavə edərək bir neçə dəqiqə bişirsəz artıq duzunu verər. Qaynar su əlbətdə ki duzlu olmamalıdır. Duzsuz souslar, əlavə göbələklə, xama və ya duzsuz qarnir (düyü və ya kartof püresi) göbələyin duzunun köməyinə gələr.

6. Yandırılmış ət və un məmulatları.

Əgər ət bir qədər yanıbsa, yanmış layı kəsin və piy, su və ya bulyon əlavə etməklə qızartmağa davam edin. Un məmulatlarını açıq odda bişirmək olmaz, odun üzərinə altdıq qoysaz yaxşı olar. Əgər yemək yenə də yandı, təcili qazanı odun üzərindən götürüb, içindəkiləri başqa bir qaba boşaltmaq lazımdır - əlbətdə ki yanmış yerini boşaltmamaqla - və nəm əski ilə üstünü bağlayın. Əski pis qoxunu özənə çəkər. Yanmış təamın qoxusundan və dadından azad olmaqda qaynar süd köməynizə gələr.

7. Soymuş təam

Nə vaxtsa çoxlu qonaq qəbul etmisiniz? Onda bu problemlə tanışsınız: qablara düzülmüş isti yeməyin bir hissəsi artıq soyub (siz isə onu heç süfrəyə təqdim etməyə başlamamısız), soyuq qəlyanaltılar isə əksinə - qızıb. Bunu asan həll etmək olar. İsti yeməklərin isti, soyuq yeməklərin isə soyuq qalması üçün qabların temperaturunu dəyişin. İsti yeməklər üçün qabları sobada 200 dərəcədə 5 dəqiqə ərzində qızdırın. Yeməyi artıq qızdırılmış qablara çəkin. Soyuq təamlar üçün əksinə - qabları soyuducuda soyana kimi saxlayın.

8. Yağlı bulyon

Əgər bulyon çox yağlıdırsa, bulyon dolu qazanı soyuq yerə qoyun, sonra isə donmuş yağı üzərindən götürün.

10. Duru krem

Bişmiş krem bəzən çox duru alınır: əgər krem az bişibsə - sadəcə onu bir qədər də bişirin, əgər kremə maye çox qatılıbsa - un əlavə edin (ələkdən ələyin ki parça şıkilində yapışmasın), əgər kərə yağı əriyib və ya çox durudursa - kremi soyu qyerə qoyun və donarkən bir neçə dəfə qarışdırın.

11. Turşunun kiflənməsi

Mürəbbələr, povidlolar, turşular kiflənir. Əgər hazırlamadan bir neçə gün sonra kif əmələ gəlibsə - bu proses dayanmayacaq. Ona görə bankanı açıb, kifə götürüb, şəkər, vuz və ya sirkə əlavə edib (kifləndiyin nə olduğununda asılı olaraq) və yaxşıca qaynatmaq və ya sterill etmək lazımdır.

12. Donmuş tərəvəzlər.

Əgər bir qədər donmuş kartofu 5-7 gün 18-20 °С saxlasaz, onun şirin dadı gedər. Bir qədər donmuş soğanı 3-5 °С dərəcədə əriməyə qoysaz, o öz keyfiyyətini bərpa etmiş olar.

Mənbə:https://www.adme.ru/zhizn-kuhnya/12-sposobov-ispravit-kulinarnye-oshibki-1282865/© AdMe.ru