Gündəlik istifadə etdiyiniz ərzaqların keyfiyyətinin yoxlanmasının 10 üsulu.

Ərzaqların keyfiyyətinin yoxlanmasının bir çox yolu var, lakin bunlardan çoxusu qəlizdir və mütəxəssis köməyini tələb edir.

Bizi sizi özünüz sərbəst evdə və xətta dükanda istifadə edə biləcəyiniz üsullarla tanış edəcəyik.

Toyuq

Ağ xəttlərəhəddən artıq qalın olan piyə diqqət yetirin. Bu o deməkdir ki, quşu qısa müddətdə hormonal qatqılarla qıdalandırıblar. Belə bir ətə xeyirli demək olmaz.

Bundan başqa ətin rəngi də önəmlidir: sarı olması ətin təzə olmamasından xəbər verir. Toyuq əti çəhrayı və bir qədər bərk olmalıdır.

Kəsmik 

Kəsmiyə çox vaxtı kraxmal və bitki yağları qatırlar. Bunların doğurdan da tərkibdə olub olmamasını yod damcıları ilə yoxlmaq olar. Əgər kraxmal varsa kəsmik göy rəngə boyanacaq, yoxdursa - yodun rəngi dəyişməyəcək.

Bir qədər kəsmiyi ev temperaturunda qoyun. Əgər onun tərkibində bitki yağları varsa bir neçə saatdan sonra kəsmik rəngini dəyişəcək və üstündə sarıya çalan qabıq yaranacaq. Adı kəsmik bir qədər qıcqırar, lakin rəngini dəyişməz.

Bal

Balın qaşıqdan axmasına diqqət yetirin. Saxta ardı kəsilməyən maye şəkilində axır, və qabda gölməçə şəkilində yayılır, yaxşı bal isə - elastik maye şəkilində axır və təpəcik yaradır.

Balda olan karamel dad onun qızdırmasından xəbər verir, xəddən artıq şirinlik isə şəkərin olmasını bildirir.

Xama

Xamada bitki yağların olmasını yoxlamaq üçün, bir qaşıq xamanı 1 stəkan qaynar suda qatın. Keyfiyytə aşağı olan xama lopa şəkilində dibinə çökər, əsl qaymaq isə su ilə qarışaraq tam həll olunar.

Dondurulmuş tərəvəzlər, giləmeyvələr və meyvələr.

Dondurulmuş ərzaqların üzərində buzlama və qarın olmasına diqqət yetirin. gər varsa ərzaqı düzgün saxlamayıblar. Üstü bir az buzlu şeh olanı seçin.

Balıq

Təzə olmayan balığın gözləri bulanlıq olur, qəlsəmələ isə tünd rəngə boyanır. Təzənin isə pulları parıltılı olur, lilsiz və tökülmüş olmur.

Ət

Əti seçdikdə ona barmağınızla basın: təzə ət bərk olur və formasını tez bərpa edir.

Bir tikəni kəsin: əgər içində ət tünddür və açıq rəngli konturu varsa - onu süni "cavanlaşdırmaq" üçün isladıblar. Ətin üzərini kağız salfetlə silin - təzə ət çox nəmlik və qan ləkələri qoymur.

Göyərti

Göyərti dəstini əliniz alın. Əgər göyərti təzədir, lakin hər tərəfə asılır, rəngi xəddən artıq tünddür və kökləri xədən artıq uzundur, çox güman ki onu yetişməsinə nitratların vasitəsi ilə "köməklik" ediblər. Yaxşı göyərti bərk və təbii yaşıl rəng olur.

Pendir

Tərkibində bitki yağı olan pendiri bu cür tanıyın: aşağı keyfiyyətli pendir doğrandıqda ovulanır (bu parmezan tipli bərk pendir növlərinə aid deyil), açıq havada tez çatlayır.

Bir tikəsini günə qoyun və müşahidə edin: yaxşı pendir yumşalar, pis - bərkiyər və üzərində yağlı damcılar yaranar.

Dondurma

Bir tikəsini qabda qoyun - bitki tərfibli məhsul gec əriyər və sonda yarışəffav gölməçik olar. Təbii dondurma yumşalar, lakin öz sığ kərə konsistensiyasını saxlayar.

Mənbə: https://www.adme.ru/svoboda-sdelaj-sam/10-sposobov...

Pevyuda olan şəkillər depositphotos